Alle kommuner skal kende til grønlandsk kultur

Styrket Sagsbehandling er en ny indsats, som skal forbedre den kommunale sagsbehandling i sager, der involverer børn og familier med grønlandsk baggrund. Det er et gratis tilbud om information og faglig sparring til sagsbehandlere i familiesager. “Vi er i gang, og interessen er stor, men vi vil gerne endnu bredere ud”, fortæller Jeppe Bülow Sørensen, Chef for rådgivning og samarbejde med offentlige institutioner i Danmark, Grønlandske Børn.

Meget er anderledes i Grønland, og kulturforskelle kan stå i kø og skabe misforståelser, når børn, unge og familier med grønlandsk baggrund har brug for hjælp fra en dansk kommune. I Grønlandske Børn har vi startet en indsats, hvor socialrådgivere i kommunen kan få sparring, når de arbejder med grønlandske familier.

Det er team af grønlandske eller grønlandskyndige, der kan sparre med socialrådgiverne i de konkrete børnesager. Og for at styrke det forebyggende arbejde blandt udsatte grønlandske familier, tager vi også ud på temadage og fortæller om, hvad der kendetegner de udfordringer, som familier med grønlandsk baggrund kan opleve, når de flytter til Danmark.

I samarbejde med Social Talks afholder vi online-seminarer for fagpersoner, der arbejder med grønlandske familier. Næste online-seminar er den 8.oktober 2024

“Med Styrket Sagsbehandling ønsker vi at gøre op med de fordomme, der desværre stadig fylder generelt meget i Danmark og dermed også hos mange sagsbehandlere. Heldigvis oplever vi, at der er stor interesse og nysgerrighed for at blive klogere, være undersøgende på de blinde vinkler, man måtte have og dermed møde de grønlandske familier mere åbent og med en større viden. Men der er en stor formidlingsopgave foran os”, siger Jeppe Bülow Sørensen og fortsætter:

“Styrket sagsbehandling er et tilbud til kommunerne og altså ikke et lovkrav. Derfor arbejder vi på forskellige måder for at nå ud til kommunerne og gøre dem bekendt med, at man kan bruge os. Det er gratis, og der er for os at se alt at vinde”, siger Jeppe Bülow Sørensen.

Hanne Husted Manata er Børne- og familiechef i Aalborg Kommune og hilser indsatsen velkommen

“Vi har borgere med forskellige kulturelle og sproglige baggrunde, og særligt i Aalborg Øst har vi en del grønlandske borgere. Derfor har vi også udbudt temadage og informationsdage for vores sagsbehandlere, blandt andet i samarbejde med Grønlandske Børn. Det er arrangementer, der er ekstremt stor tilslutning til, ofte med ventelister, så behovet er der.

Derfor er jeg også glad for, at vi nu har adgang til ekspertisen og den kulturelle brobygning fra det rådgivende team. Jeg håber og tror på, at det vil styrke samarbejdet med de grønlandske familier. Rådgiverne kan måske pege på, at sagen skal oplyses på en anden måde, eller at vi har nogle blinde vinkler i forhold til sagerne, som vi ikke er opmærksomme på. Måske skal vi kommunikere på en helt anden måde. Det tror jeg er sådan noget, vi kan blive klogere på sammen”.

Læs mere om Styrket Sagsbehandling her

Forrige
Forrige

Ungekoordinator søges til Grønlandske Børn i Aarhus

Næste
Næste

Lokalt samarbejde styrker børne- og ungeliv i Nanortalik og Kullorsuaq