Sommercamp i Kullorsuaq: Frivillige går sammen om at fjerne affald fra bygden
Grønlandske Børn har denne sommer afholdt sommercamps, både i Nanortalik og Kullorsuaq. Der er blevet spillet fodbold og kongespil, petangue og frisbee, og der har været mulighed for at fordybe sig i alverdens kreative lege indenfor. Men i Kullorsuaq adskilte én aktivitet sig fra de andre - lokale borgere og frivillige gik sammen om en helt særlig aktion til glæde for hele bygden: bortskaffelse af affald.
Sommercamp handler om at skabe aktiviteter og initiativer, der løfter trivsel og sammenhold i bygden, ikke mindst for børnene og de unge – men i år var der et behov, der helt akut trængte sig på. Store bunker af affald lå nemlig uafhentet hen rundt omring i bygden. Kommunens medarbejdere har ikke kørekort til de ATVér, som bliver brugt til at transportere affaldet ud på lossepladsen, så når sneen smelter og snescootere ikke længere kan bruges, så får affaldet lov at ligge. Sorte affaldssække, døde dyr, toiletposer og løsaffald, som hundene havde været i er ikke noget kønt syn, og så lugter det, fortæller Aviaaja Danielsen, der bor i Kullorsuaq og er frivillig på Camp Kulloq:
Skraldet både lugter og er sundhedsfarligt
”Jeg plejer at nyde at gå tur i bygden. Men i år er affaldssituationen ekstra slem. Kun få gange siden maj har der været transporteret affald fra bygden til lossepladsen, - det lugter forfærdeligt og er også sundhedsfarligt. Det er ikke kun mig, der er ked af situationen, mange har frivilligt samlet affald, men uden kørekort kan vi ikke komme af med det, og situationen har været uoverskuelig”.
Frivillig på Camp Kulloq Aviaaja Danielsen bor i Kullorsuaq: “Udfordringerne med skrald har i år været ekstra slem”.
Helene Dørup er bosiddende i England og er en af de internationale frivillige. ”Det var på et af morgenmøderne, som de lokale og de internationale frivillige holder hver morgen, at vi snakkede om at vi kunne få en stablet en affaldsaktion på benene. Der er flere af de internationale frivillige, der har kørekort og på den måde kunne vi blive en del af løsningen”, fortæller Helene.
Borgerinitiativer er vejen frem
I løbet af få dage, og i et stærkt samarbejde mellem de lokale og de internationale frivillige, blev en affaldsaktion stablet på benene. Medarbejdere fra kommunen, lokale og internationale frivillige fra Camp Kulloq, og andre borgere der ønskede at give en hånd med, mødte op, og i løbet af én dags arbejde blev affaldsmængderne kraftigt reduceret.
Både Aviaaja og Helene er enige om, at aktionen var vellykket. ”Der var utroligt god stemning og en stor fleksibilitet og imødekommenhed fra både borgere i Kullorsuaq og kommunen. Det føltes meget meningsfuldt at være en del af”, fortæller Helene. Også Aviaaja er glad for at det lykkedes at samle en så stor gruppe, der løftede opgaven sammen. ”Nu er det igen en god oplevelse at gå en tur i bygden, og lugten er ikke længere så slem. Jeg håber, at aktionen har vist os alle sammen, at borgerinitiativer virkelig kan gøre en forskel, og at vi også en anden gang kan lykkes med at gøre noget ved de udfordringer, vi har i bygden, uanset om det er bortskaffelse af affald eller andre ting”, slutter Aviaaja.