Grønlandske Børn på Folkemøde: Vi skal være opsøgende over for andre sektorer

Til årets folkemøde satte vi blandt andet fokus på, hvordan vi skaber stærke udviklende fællesskaber - med blik for at bygge bro og skabe muligheder for, at de unge hver især kan indgå i andre sammenhænge; socialt og på uddannelse og i arbejde. Folkemødet et godt sted at søge nye input og samarbejdspartnere, siger generalsekretær Puk Draiby.

Lørdag morgen satte vi billeder op i teltet og inviterede til dialog om udviklende fællesskaber, blandt andet i ungeindsatsen Uagut, hvor de unge hepper på hinanden og støtter op, når vejen mod ens egne mål kan virke svær at finde. Det gav anledning til mange gode dialoger om, hvordan vi sikrer, at fællesskaber danner gode rammer for, at børn og unge udvikler sig både som gruppe og som individer – også vigtige snakke om, hvornår fællesskaber kan opleves ekskluderende, for det kan fællesskaber også være. Puk Draiby uddyber:

”Som fagpersoner skal vi være opmærksomme på, at fællesskaber skal faciliteres. Det er vigtigt, at alle kan mærke, at de har en værdi ind i fællesskabet, f.eks. ved, at der er et fælles omdrejningspunkt for og mening med at være i fællesskabet, som alle har en aktie i at skabe”.

Barrierer skal nedbrydes

Lige så optaget vi er af at skabe stærke fællesskaber for grønlandske børn og unge, lige så bevidste er vi om, at fællesskabet ikke gør det alene. Børnene og de unge har en hel arena udenfor, som de skal kunne fungere i.

“Vi ser, at grønlandske unge oplever mange barrierer i forhold til uddannelse og job, men er det samme udfordringer, der gælder for andre unge i Danmark? Og er det de samme løsninger, vi skal kigge mod? Folkemødet er et godt sted at komme i dialog med andre aktører om de udfordringer, vi oplever”, siger Puk Draiby.

Vi skal bygge bro

Til Folkemødet tog vi os derfor tid til at tjekke ind i andre dagsordener; om fleksible uddannelsesveje, om medievaner og om diversitet på arbejdsmarkedet.

Puk Draiby siger: ”Det er vigtigt at være i dialog med andre sektorer og organisationer end vores egen, netop fordi de fællesskaber, vi skaber for børn og unge, bygger bro til alt dét, de unge møder udenfor fællesskaberne. Der skal være stærke forbindelser til andre sociale arenaer, til uddannelse og job. Her er Folkemødet et godt sted at blive klogere på, hvordan andre sektorer arbejder og tænker - og forhåbentligt står klar til at inkludere de grønlandske unge, som vi arbejder med”.

Det blev også til en frokost og et gensyn med Therkil fra UAGUT. Therkil er lige nu elev på Skoleskibet Skibet Georg Stage, som lagde til ved Allinge under Folkemødet. God vind videre Therkil - vi ses i København, når togtet slutter den 12. juli.

Det var andet år, vi deltog i Folkemødet skulder mod skulder med Børnesagens Fællesråd og 12 andre organisationer.

“Jeg var glad for at stå der sammen med andre, der er optaget af dét, vi er optagede af. Jeg tror på, at når vi står sammen, så står vi der med en stærk stemme og et styrket mandat til at løfte vores fælles dagsorden, nemlig forbedring af vilkårene for børn og unge i udsatte positioner”, siger Puk Draiby.

Forrige
Forrige

Lokalt samarbejde styrker børne- og ungeliv i Nanortalik og Kullorsuaq

Næste
Næste

Så er der snart sommercamp!