Modige unge tjekkede ind på bootcamp

Uagut betyder os og er meget rammende i forhold til det fællesskab, der opstod mellem 26 grønlandske unge på UAGUT bootcamp i juni lige før sommerferien. ”De unge udviklede hver for sig, men i høj grad også som en gruppe”, fortæller frivillig teamleder Sara Johansen.

Lige før sommerferien tjekkede 26 modige grønlandske unge ind til en uge på UAGUT bootcamp. Campen var startskuddet på UAGUT, et ét-årigt forløb med flere camps, opfølgende træningsdage og et tilkoblet mentorforløb. UAGUT er igangsat i samarbejde med Børnehjælpsdagen for at støtte de unge i at formulere ønsker og drømme, i at sætte mål for sig selv og opmuntre dem til at træffe valg, som har værdi for dem.

Sammen med de unge tjekkede også en række teamledere og coaches ind. En af dem var Sara Johansen. Sara Johansen er selvstændig familiekonsulent og har til daglig stor berøring med grønlandske familier, hovedsageligt familier og børn, der er midt i en anbringelsessag. Saras rolle på campen var at støtte og opmuntre de unge undervejs i de seks dage, campen varede.

Sara og Peter var begge teamledere for en gruppe på seks unge. “Man kommer tæt på hinanden, både i gruppen, men også grupperne imellem”, fortæller Sara.


Uagut betyder ‘os’ og er navnet på et forløb for grønlandske unge, et forløb som Grønlandske Børn har igangsat i samarbejde med Børnehjælpsdagen, alt sammen med henblik på at støtte de unge i at formulere ønsker og drømme, i at sætte mål for sig selv og opmuntre dem til at træffe valg, som har værdi for dem. UAGUT står på skuldrene af Børnehjælpsdagens EMPOWER4U > DRØMMEJOB, der med stor effekt giver anbragte og tidligere anbragte unge livsmestring og adgang til uddannelse og job. Uagut er finansieret af en pulje under Socialstyrelsen.

De unge voksede undervejs

”UAGUT er meget nøje beskrevet og koordineret med et væld af aktiviteter, men på trods af det, var det alligevel svært at forestille sig, hvad det ville blive for en oplevelse, og hvad der helt præcist ville ske”, fortæller Sara, som blev overrasket over den forandring, mange af de unge gennemgik, fra at være meget stille og tilbageholdende til at engagere sig, dele med de andre og for nogens vedkommende stille sig op på en scene. ”Det var stort at bevidne og noget, jeg forestiller mig, også har været en stor oplevelse for de unge selv. Det var tydeligt, at de fik en tro på sig selv og en gennemslagskraft, de forhåbentligt kan bruge videre i deres liv”.

Sara glæder sig til at følge de unge henover det næste år. På campen arbejdede de unge blandt andet på at formulere konkrete mål, de gerne ville arbejde med. For nogen kunne det være at komme ind på en bestemt uddannelse, opnå et bedre forhold til en forælder eller en tro på sig selv. “Vi arbejdede med de unge i teams, og som teamledere kom vi meget tæt på de unge, så jeg glæder mig utroligt meget til at følge de unge og se dem arbejde med de mål, de har sat for dem selv”.

UAGUT giver mod og handlekraft

Generalsekretær i Grønlandske Børn Puk Draiby deltog også på campen og har en tro på, at UAGUT viser sig at være en metode, der giver de grønlandske unge, der deltager bedre odds for at klare sig godt og stå på egne ben.

”Vi har glædet os til at komme i gang med Uagut-indsatsen sammen med Børnehjælpsdagen. Vi tror på, at UAGUT vil supplere vores andre indsatser for de unge i Grønlandske Børn, hvor vi både intensivt og over en længere periode støtter grønlandske unge, indgyder mod og handlekraft og støtter dem i at sætte mål, så de kommer styrkede gennem overgangen fra skole til ungdomsuddannelse og voksenliv”.

Læs mere om UAGUT her

Forrige
Forrige

Salomon indfanger de små og store øjeblikke

Næste
Næste

Manglende viden om grønlandske forhold skaber dårlig sagsbehandling