Styrket sagsbehandling for grønlandske familier


Gratis tilbud om information og faglig sparring til sagsbehandlere i familiesager

Meget er anderledes i Grønland, og der kan opstå misforståelser, når børn, unge og familier med grønlandsk baggrund har brug for hjælp fra en dansk kommune. Hvis du som socialrådgiver har ansvaret for familiesager med grønlandske børn, unge og familier, kan du altid kontakte Grønlandske Børns rådgivende team.

Teamet består af en række kompetente og erfarne rådgivere fra hele landet. De er alle fagpersoner, der har arbejdet med børne og familiesager både i Danmark og Grønland, kender til både grønlandsk sprog og kultur, og har samtidig en god forståelse af det børne- og familiefaglige område i Danmark.

De faglige rådgivere er et uvildigt og gratis tilbud og kan tilkaldes både i konkrete sager og til generel oplysning på eksempelvis et personalemøde eller en temadag.

Rådgivning i konkrete sager

Det rådgivende team kan rådgive socialrådgivere og andre relevante fagpersoner i konkrete børne- og familiesager vedrørende grønlandske børn og familier.

Rådgivningen skal bidrage til:

  • at skabe et godt samarbejde mellem kommune og familie

  • at sagen vurderes på et tilstrækkeligt og korrekt grundlag

  • at opnå en bedre forståelse mellem socialrådgiver og forældre og barn/ung

  • at der skabes en god kommunikation mellem socialrådgiver og familie.

Generel oplysning

Det er også muligt at bruge det rådgivende team til at informere om, hvad der kendetegner de udfordringer, som familier med grønlandsk baggrund kan opleve, når de flytter til Danmark.

Samtidig kan rådgiverne bidrage med viden om, hvad man som kommunal medarbejder på børne- og familieområdet bør være særligt nysgerrig omkring, når man arbejder med børn og forældre fra Grønland.

Hvem er det rådgivende team?

Det rådgivende team er forankret i Grønlandske Børn, som er en organisation, der igennem 100 år har arbejdet for en tryg barndom og en god fremtid for grønlandske børn og unge.

Gennem de seneste 15 år har organisationen drevet helhedsorienterede familieindsatser i København, Aalborg, Aarhus, Vejle og Esbjerg og har derfor stor indsigt i de udfordringer, børn og forældre med grønlandsk baggrund kan have i mødet med det danske system og samfund.

Rådgiverne er alle erfarne fagpersoner, der er tilknyttet Grønlandske Børn som eksterne samarbejdspartnere.

Baggrund for tilbuddet

I 2021 viste tal fra Danmarks Statistik, at 7% af børn, der er født i Grønland af grønlandske forældre, og 5% af børn, der er født i Danmark af grønlandske forældre, er anbragt uden for hjemmet i Danmark. Sammenholdt med at det generelt er 1% af børn i Danmark, der er anbragt uden for hjemmet, vækker dette naturligvis bekymring.

I foråret 2022 publicerede Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - VIVE en rapport om grønlandske børn anbragt i danske kommuner. I rapporten peges på flere udfordringer i samarbejdet mellem socialrådgiver og forældre, og at disse ofte skyldes sproglige og kulturelle misforståelser.

Samtidig påpeger flere civilsamfundsorganisationer, at sagsbehandlingen i sager der vedrører grønlandske børn og forældre for ofte bærer præg af misforståelser mellem kommune og forældre. Der peges også på, at man i mange kommuner ikke har viden om de forskelle, der er på Grønland og Danmark og de to landes sprog og kulturer og derfor heller ikke er opmærksomme på disse i sagsbehandlingen. Det kan medføre, at alvorlige beslutninger om indsatser i familien ikke bliver taget på et fuldt oplyst grundlag.

For at imødegå disse udfordringer i samarbejdet mellem socialrådgivere i kommunerne og børn og forældre med grønlandsk baggrund, er der fra Folketinget blev afsat midler til at nedsætte et rådgivende team på tværs af landet.

Kontakt projektleder Jeppe Bülow Sørensen
5164 7003 / jbs@fgb.dk



Kontakt projektleder
Jeppe Bülow Sørensen
5164 7003 /
jbs@fgb.dk

Mødet med Danmark

I filmen “Mødet med Danmark” skildrer grønlandske unge, med både humor og varme, en række oplevelser, hvor kulturforskellene står i kø - og kan skabe misforståelser.