Vi ses på Folkemødet

Grønlandske Børn er på Folkemøde med debatten Farveblind sagsbehandling - minoritetsbarn i kommunen. En debat om de udfordringer og blinde vinkler, der kan stå i vejen for en ordentlig sagsbehandling af børn med minoritetsbaggrund – ikke mindst i sager med grønlandske familier.

Forberedelserne til årets Folkemøde på Bornholm er i gang - også i Grønlandske Børn glæder vi os til at deltage i den demokratiske folkefest, der løber af stablen den 15. – 17. juni. Sammen med en række andre organisationer fra Børnesagens Fællesråd har vi lavet et fælles program, der stiller skarpt på alt fra børnefattigdom til ensomhed blandt børn og unge - over veje til at styrke anbragte børns netværk.

Med debatten Farveblind sagsbehandling - minoritetsbarn i kommunen ønsker vi at invitere til dialog om hvilke udfordringer og blinde vinkler, der kan stå i vejen for en ordentlig sagsbehandling af børn med minoritetsbaggrund – ikke mindst i sager med grønlandske familier. Hvordan er det eksempelvis, at vi får skabt nogle gode rammer for samarbejdet mellem sagsbehandler og grønlandske forældre. Vi tror på, at et stærkt samarbejde kan bidrage til at sikre de bedste løsninger for børnene.

I det seneste år er det blevet klart, at grønlandske børn i Danmark er overrepræsenterede, når det gælder tvangsfjernelser — og at nogle af de tvangsfjernelser kan bero på kulturelle og sproglige misforståelser. Derfor er det afgørende at styrke retssikkerheden for grønlandske familier i Danmark. Forfatter til bogen Imperiets børn, journalist Anne Kirstine Hermann, modererer debatten om, hvad de alvorlige misforståelser beror på, og hvordan man kommer dem til livs uden at svigte de børn, der har akut brug for at blive fjernet.

Problemstillingen er ikke ny, vi har længe haft fokus på de udfordringer, vi ved eksisterer i sagsbehandlingen af børnesager i grønlandske familier i Danmark. Der har heldigvis det sidste års tid været et øget politisk fokus på at styrke retssikkerheden for grønlandske familier. Blandt andet har regeringen afsat 7,8 mio. kr. til at styrke sagsbehandlingen og samarbejdet i børnesager med grønlandske familier. De 4,4 mio. kr. er afsat til et rådgivende team, som Grønlandske Børn skal stå for at etablere.

Ifølge generalsekretær Puk Draiby er det en vigtig opgave, der ligger foran os:

”Vi skal bidrage til at sikre en større kvalitet i sagsbehandlingen og i anbringelser af børn med grønlandsk baggrund. Der er brug for tilgængelige redskaber for sagsbehandlere, der har med grønlandske familier at gøre, og det er helt afgørende at barnets ret til at bevare tilknytningen til sit grønlandske ophav sikres. Der er helt sikkert mange perspektiver på det og mange blinde vinkler. Dem håber vi at blive klogere på sammen med en række faglige kapaciteter på området til en forhåbentligt spændende debat på Folkemødet.

 Se mere om debatten og hvem der deltager her

Forrige
Forrige

Tre børnebisiddere melder sig klar til at bisidde børn i Qaanaaq

Næste
Næste

Grønlandske Børn søger leder til vores indsats for grønlandske børn, unge og familier i Danmark