Søren styrker børns sagsforløb

Søren Brønlund bor i Kangaatsiaq i Vestgrønland, hvor han både er beredskabsinspektør og najorti for Grønlandske Børn. Som najorti er Søren bisidder for børn og unge, som bliver en del af en socialsag i kommunen: “Som najorti er det min opgave at informere børnene grundigt om deres sag og arbejde for at den kører, som den skal. Der opstår en gensidig respekt, når jeg snakker med dem. De ved, at jeg er der for dem, selvom vi nogle gange er langt fra hinanden og kun kan kommunikere via telefon eller en videoforbindelse”.

Alle kommuner bruger Najorti

Grønlandske Børn har samarbejdsaftaler med samtlige fem kommuner. Det sikrer, at alle børn uanset bosted kan få en najorti, en voksen, der er lige ved siden af barnet, når verden ramler, og barnet bliver en del af en socialsag. Koblingen mellem en najorti og barnet sker oftest gennem de kommunale sagsbehandlere.

May B. Therkelsen er teamleder for børn og unge-sagsbehandlerne i Avannaata Kommunia. Najorti kan også hjælpe udfordrende sager i gang, forklarer May:

”Vi kan nogle gange opleve, at barnet ikke vil tale med os, simpelthen fordi det er så overvældende og utryg en situation for barnet. Der kan najorti skabe den nødvendige tryghed ved at mødes med barnet og forberede barnet på den samtale, vi skal have. På den måde har najorti en afgørende rolle for, at vi overhovedet kan komme i gang med sagen. Najorti kan også gøre os opmærksomme på forhold eller bekymringer omkring barnet, som vi ikke ville have været opmærksomme på, fordi najorti er tættere på barnet og kan formidle barnets perspektiver. Samarbejdet med najorti er vigtigt, fordi det styrker sagsforløbet og i sidste ende kommer barnet til gode”.

 

FNs Børnekonvention fastslår, at børn skal inddrages og høres i overensstemmelse med deres alder og modenhed, når der træffes beslutninger, der har betydning for dem. Retten til en børnebisidder er indskrevet i Børnestøtteloven i Grønland. I 2023 blev det yderligere præciseret, at børn skal tilbydes en bisidder i sager, hvor anbringelse er på tale.

Forrige
Forrige

Sekretariatet i Nuuk vokser

Næste
Næste

Vi skal skubbe - men ikke give slip