Virtuelle mødregrupper skaber sammenhold mellem grønlandske mødre i Aalborg
Hver onsdag plejer en gruppe grønlandske kvinder og deres små børn at mødes til mødregruppe i Aalborg. Corona er kommet i vejen for de sædvanlige onsdagsmøder, men mødregrupperne i Aalborg fortsætter. Nu foregår de bare over nettet.
Lotte S. Rank er børne- og familievejleder og er ansvarlig for mødregruppen Anaanat i Aalborg. Hver onsdag mødes en gruppe grønlandske kvinder med deres små børn. Men siden Corona-krisen satte ind, har mødet mellem kvinderne ikke været muligt. I stedet for at lukke mødregruppen valgte Lotte at invitere til mødegruppe over nettet, og det har vist sig at være en succes.
I det virtuelle skabes et andet møde
”Det virtuelle møde er selvfølgelig ikke det samme som det fysiske møde, men det giver alligevel et rum til at dele erfaringer og også at afbøde den ensomhed, der kan opstå, når kvinderne pludselig ikke kan mødes. Når vi mødes på nettet, sidder alle jo hver for sig, men det har været sjovt alligevel at have fornemmelsen af at blive inviteret ind i hinandens hjem. Det er jo et øjebliksbillede”. Lotte forklarer: ”Vi drikker en kop kaffe sammen, nogle er ved at færdiggøre morgenmaden, andre har større børn hjemme, der lige stikker hovedet ind foran skærmen, andre sidder og ammer. Det er meget uhøjtideligt, faktisk som når vi mødes rigtigt”.
Corona kan forstærke ensomhed
Under Corona-krisen har Lotte og andre medarbejdere været meget opmærksomme på de familier, Grønlandske Børn har kontakt med. En af bekymringerne har været, at mange pludselig skulle sidde alene med deres problemstillinger, at der ville opstå en isolation og ensomhed, der kunne forstørre andre problemstillinger. Billedet er er dog ikke entydigt, mener Lotte.
”Jeg oplever, at der sker mange forskellige ting ude i familierne. Der er ingen tvivl om, at nogle er pressede, og der kan vi være behjælpelige med støtte og rådgivning. Det kan være en mor, der pludseligt er helt alene med at tackle børnenes udfordringer, fordi skoler og institutioner er lukkede, men der sker også positive ting i familierne. Pludseligt leger børnene sammen på en anden måde, familierne kan føle sig mindre pressede af krav udefra, og det kan betyde, at der er et større og friere rum til at gøre tingene på sin egen måde. Det oplever mange faktisk fungerer rigtigt godt. Midt i al det svære, så er der ressourcer, der har fået lov til at udvikle sig. Det er en af de ting, vi skal være opmærksomme på fremadrettet”, siger Lotte.