Manglende viden om grønlandske forhold skaber dårlig sagsbehandling
Det var en af de indledende konklusioner, da vi på Folkemødet havde inviteret til debatten Farveblind Sagsbehandling – Minoritetsbarn i kommunen.
I debatten deltog:
- Rune Nielsen fra Rigshospitalet, Forsker i kulturelle fejlkilder i psykologiske tests
- Henriette Berthelsen fra INUA, Sygeplejerske og familieterapeut
- Rasmus Brygger, Leder af etnicitetsteamet i Institut for Menneskerettigheder
- Aaja Chemnitz, Folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit
- Jeppe Bülow Sørensen, Leder af de danske indsatser i Grønlandske Børn
Moderator: Anne Kirstine Hermann, Journalist og antropolog og forfatter til bogen Imperiets Børn.
Her kan du læse et par citater fra debatten, som du kan se i fuld længe på https://vimeo.com/user100416093/farveblind?share=copy
”Der er ikke bare kulturelle forskelle – der er store kulturelle forskelle (..) Vi er Danmarks eneste oprindelige folk med rettigheder, som ikke bliver overholdt”.
Henriette Bertelsen
”I Danmark vil myndighederne gerne behandle folk ens, men man kan ikke behandle folk ens, uden at behandle dem forskelligt, og vi har ikke en særlig god forståelse for, hvordan folk, der kommer fra andre kulturer, agerer”.
Rasmus Brygger
”Der mangler viden, og det er et kæmpe problem. Jeg har selv oplevet det som barn i Illulisat, hvor vi sang danske sange og lærte om Danmark i skolen, men mine børn har ikke lært om Grønland i deres danske skole. Mange af de sagsbehandlere, vi møder i Grønlandske Børn, ved ikke helt basale ting om Grønland”.
Jeppe Bülow Sørensen
”Der er brug for et kompetenceløft for forældresagkyndige, der arbejder på tværs af kulturer – bandt andet forståelse for egen kultur og forforståelse. Jeg har lige undervist en gruppe psykologer, som arbejder inden for området, og de havde slet ikke hørt udfordringerne”.
Rune Nielsen
”Jeg tror, der kan ske en form for diskrimination af grønlandske familier, fordi der ikke er nok viden om grønlandsk kultur, og derfor er det vigtigt, at sagsbehandlerne bliver understøttet og får viden om Grønland”.
Aaja Chemnitz
Indsats for styrket sagsbehandling på vej
I Grønlandske Børn opstarter vi nu en indsats, som skal forbedre den kommunale sagsbehandling. Indsatsen vil bestå af to spor - et rådgivningsteam af grønlandske eller grønlandskyndige fagpersoner, der kan rådgive sagsbehandlere i de konkrete anbringelsessager og en oplysningsindsats, som skal klæde fagpersoner i kommunerne på både i forhold til anbringelsessager, men også for at styrke det forebyggende arbejde blandt udsatte grønlandske familier.
Hvis du vil vide mere om indsatsen, er du meget velkommen til at kontakte projektleder Jeppe Bülow Sørensen på jbs@fgb.dk eller 5164 7003