Brede smil og afskedstårer i Kangaamiut
Der var masser af forventningsglæde hos både børn og voksne i bygden, da sommerferiens helt store begivenhed nærmede sig. To uger med sommercamp; leg, sport, udflugter i naturen og kreative aktiviteter, var noget alle havde set frem til, og for fritidsleder og forebyggelseskoordinator Miki Willumsen var det måneders planlægning og forberedelser, der kulminerede, da 12 frivillige fra USA, Holland, Tyskland, Italien, Grønland og Danmark i starten af juli landede i Kangaamiut.
Det er selvfølgelig en stor begivenhed, når frivillige fra hele verden kommer til Kangaamiut, fortæller Miki Willumsen: ”Borgerne i Kangaamiut har glædet sig til sommerens begivenhed og har forud for sommercampen været inddraget i forberedelserne. Vi har fx spurgt børnene og de unge, hvilke aktiviteter de synes kunne være spændende, så mange har håbet på at få deres ønsker opfyldt og har glædet sig til mange timers volleyball og rundbold og ture i fjeldet”.
Og forventningerne er blevet indfriet. Miki fortæller: ”Det har været en camp fuld af glade børn, og både forældre, bedsteforældre og frivillige har været med til at gøre det til en god oplevelse både for børn og frivillige. Selvom campens aktiviteter først begyndte klokken 12, stod mange af børnene klar ved skolen klokken 11 for at være de første til at komme i gang med dagens aktiviteter”, fortæller Miki.
Udfordringer undervejs
Det var desværre ikke kun store smil og glæde, der prægede årets sommercamp. Miki fortæller: ”Under campen skete der det tragiske, at en borger i bygden begik selvmord. Det berørte os selvfølgelig alle sammen. Ydermere fik fire af de frivillige konstateret corona og måtte lade sig isolere i noget af tiden, så vi havde nogle omstændigheder imod os, hvor vi blev nødt til at aflyse tre aktivitetsdage. Men ud fra de tårer, jeg så i øjnene både på de frivillige og på børnene, da de skulle sige farvel til hinanden, var det en sommercamp med oplevelser, der gjorde indtryk”.
Miki vurderer, at sommercampen og samarbejdet med Grønlandske Børn kan få længerevarende effekter. ”Vi er alle sammen blevet inspireret og beriget af de idéer og aktiviteter, de frivillige kom med. Nogle gange skal der noget til udefra til at skabe forandringer og få os til at tænke over, hvad vi kan gøre bedre og anderledes for vores børn og unge. Sommerferien er netop slut, så alle indtrykkene skal lige bundfælde sig. Men jeg både håber og tror, at effekten af sommercampen vil række meget længere end de to uger, sommercampen varede”, slutter Miki.
Sommercamp i Kangaamiut varede fra den 4. juli – 16. juli. Sommercampen er blevet til i et samarbejde mellem Grønlandske Børn og Qeqqata Kommunia. Sommercamp er bl.a. støttet af NunaFonden, Kelsen Group A/S og Den Grønlandske Fond.
Grønlandske Børn afholdt også sommercamp i Qaanaaq fra den 13. juli - 7. august.