Sommercamps – en hel by med aktivitet for børn og unge

Siden 2014 har Foreningen Grønlandske Børn arrangeret sommercamps i mindre byer i Grønland. Med hjælp fra frivillige fra hele verden omdannes hele byen til sommeraktivitet - og sommersjov med alvor bag - for byens børn og unge.

Kort fortalt:

Hvert år kommer internationale frivillige med aktiviteter og oplevelser til en mindre by/bygd i Grønland i form af Foreningen Grønlandske Børns Sommercamp. I de små samfund kan sommeren godt være lang, mens muligheden for at rejse på ferie er ganske lille og meget dyr. En gruppe frivillige fra hele verden skaber derfor aktiviteter sammen med børn og unge i byen, typisk gennem fire uger.

 

Hvem kan være med?

Alle byens børn og unge kan deltage i campens daglige aktiviteter. Forældrene kan også være med i de daglige aktiviteter, ligesom hele byen én gang om ugen er inviteret med til at skabe en særlig dag sammen med børn og frivillige.
De frivillige er alle under 40 år, kommer fra hele verden og bliver udvalgt i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke.

 

Projektets historie:

Vi afholdt vores første camp, Camp Q, højt mod nord i Qaanaaq i 2014. Campen blev en stor succes, byen svirrede af mange sprog og aktiviteter, og både børn, frivillige og forældre kastede sig ivrigt ind i kulturmødet. Campen betød også et styrket sammenhold mellem børnene, som de har taget med sig ind i skolelivet. De følgende år fortsatte vi derfor med Sommercamps i Ittoqqortoormiit på østkysten, og i Nanortalik i det sydligste Grønland. . I sommeren 2017 vendte vi tilbage til Qaanaaq. I sommeren 2018 afholdte vi to camps, i Ittoqqortoormiit og i Paamiut. I 2019 var vi i Kullorsuaq og Nanortalik. Alt sammen med samme gode oplevelser af en aktivitet, der virkelig styrker børnene og fællesskabet. I 2020 rejser vi tilbage til Kullorsuaq og så til Qeqertarsuaq. Man kan søge gennem Mellemfolkeligt Samvirke fra d. 11. marts 2020.

 

Eksempler på aktiviteter:

Campen består af en blanding af kreative aktiviteter som tegning, smykkedesign og fotoværksteder, fysiske aktiviteter som boldspil, springgymnastik, dans og motoriske lege og fælles aktiviteter som bagning og skattejagt. Der bliver også sat mere alvorlige temaer på programmet, fx førstehjælp og seksualundervisning for unge.

 

Hvad får man ud af at være med?

Hvert år evalueres vores campaktiviteter. Vi kan blandt andet se, at de deltagende børn får mod på og springer ud i at tale både dansk og engelsk. Og børnene og de unge får en ekstra oplevelse af, hvorfor sproglige kompetencer er vigtige. Børnene får prøvet sig selv i nye sammenhænge og er kreative og motoriske på nye måder. Og ikke mindst skaber campen nye venskaber og fællesskaber på tværs af alder, skoleklasser og andre skel så campen mindsker mobning.

 

Hvad siger projektlederen?

“Umiddelbart kan en sommercamp med trampolinspring, snobrød og legoværksteder lyde som almindelig underholdning. Men vi kan se, at de korte, intense perioder, hvor vi arrangerer aktiviteter, gør en stor forskel også på længere sigt. Børnene får øjnene op for, at verden er stor, at den rummer mange muligheder og måder at være på. Børnene er sammen med hinanden om nye ting, og det giver grobund for nye fællesskaber”, siger projektlederen Gunver C. Justesen.

 

Hvem støtter projektet?

Hvert år støttes Sommercampen af en række forskellige fonde, organisationer og virksomheder. I 2021 støttes Sommercampen af:

 

Vil du vide mere, være med eller støtte arbejdet?

Så kontakt projektleder Gunver C. Justesen, gj@fgb.dk