Sapiik – viser unge fremtidens muligheder

Hvordan drømmer du om, at din fremtid ser ud? Og hvordan kommer du dertil? Ved hjælp af projektet Sapiik og dets aktiviteter for unge i 10. klasse indkredser vi svar på de spørgsmål. Det sker i løbet af et skoleår.

Kort fortalt:

Sapiik er et projekt, som hjælper og motiverer elever i 9-10. klasse med at afklare drømme for fremtiden og dernæst se på, hvilke uddannelser og job, der hjælper dem i den rigtige retning.

 

Hvem kan være med?

Sapiik tilbydes eleverne midt i 9. klasse og følger eleverne henover året til midt i 10. klasse.

 

Hvor kører projektet?

Sapiik gennemføres i Nuuk, Ilulissat, Qaqortoq og Maniitsoq.

 

Projektets historie:

Sapiik startede i Nuuk i 2008 og er siden da udbredt til flere byer i Grønland. Ilulissat og Qaqortoq har været med siden 2010 og fra årsskiftet 2017/18 kom Maniitsoq også til. I løbet af årene er der opbygget et tæt og meget konstruktivt samarbejde med lokale virksomheder, som åbner dørene for virksomhedsbesøg og praktikpladser.

 

Hvad får man ud af at være med?

Sapiik er et fritidstilbud, ikke skolegang. I Sapiik mødes de unge ugentligt med de lokale medarbejdere og frivillige. Gennem virksomhedsbesøg, besøg af rollemodeller og sociale aktiviteter arbejder de unge med og får sat ord på deres fremtidsdrømme. Fx forbereder de unge i Sapiik sig på at gå på efterskole i Danmark ved at få besøg af tidligere Sapiikdeltagere, som fortæller om det at være grønlandsk elev på efterskole i Danmark. Sapiik skaber også større selvtillid og et bedre sammenhold, hvilket smitter af på det faglige udbytte af skolen.

 

Eksempler på aktiviteter:

Hver Sapiikgruppe tager 10 gange i løbet af et skoleår på besøg hos lokale virksomheder. Her får de unge mulighed for at få et bedre kendskab til de jobmuligheder, der er i deres hjemby. Derudover får de unge et kig ind bag facaden, og får talt med ansatte om deres vej gennem uddannelse og til job i virksomheden.

Deltagerne i Sapiik får også besøg af unge og voksne med forskellige professioner, og som fortæller om deres vej gennem uddannelse og karriere. Sapiik har haft besøg af kendte musikere, dansere, komikere, stewardesser, kokke, anstaltbetjente og mange andre. Endelig er Sapiik selvfølgelig også sociale aktiviteter, der både styrker den enkelte samt gruppen som helhed.

 

Hvad siger projektlederen?

“Ordet Sapiik betyder ‘mod’. I Sapiik hjælper vi de unge til at være modige, til at fortælle om deres drømme for fremtiden og ikke mindst planlægge den. Det er en fornøjelse at sidde med et ungt menneske, der er klar til at erobre verden”, siger projektleder Lis Anker Petesen.

 

Hvem støtter projektet?

Hovedsponsoren har de seneste fire skoleår været Erik Thunes Legat. Fondation Juchum har også bidraget til projektet de sidste mange år. I skoleåret 2017 støttes projektet desuden af Lauritzen Fonden, Hurtigruten Foundation og endelig af Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt projektleder Lis Anker Petersen på lap@fgb.dk, som også kan sætte dig i kontakt med vores lokale Sapiik-medarbejdere. Se listen over lokale Sapiik-medarbejdere på vores medarbejderside.