Sapiik – viser unge fremtidens muligheder

Hvordan drømmer du om, at din fremtid ser ud? Og hvordan kommer du dertil? Ved hjælp af projektet Sapiik og dets aktiviteter for unge i de ældste klasser af grundskolen indkredser vi svar på de spørgsmål. Det sker i løbet af et år.

Kort fortalt:

Sapiik er et projekt, som hjælper og motiverer elever i primært 9-10. klasse med at afklare drømme for fremtiden og dernæst se på, hvilke uddannelser og job, der hjælper dem i den rigtige retning.

 

Hvor kører projektet?

Sapiik gennemføres i Nuuk, Ilulissat, Qaqortoq og Maniitsoq.

 

Hvem kan være med?

I Ilulissat og Qaqortoq tilbydes Sapiik til eleverne midt i 9. klasse og følger eleverne henover året til midt i 10. klasse.

I Nuuk og Maniitsoq er der indgået aftale med ungdomsklubber, hvorved målgruppen bliver lidt bredere, dog stadig med fokus på 9. og 10. klasser.

 

Projektets historie:

Sapiik startede i Nuuk i 2008 og er siden da udbredt til flere byer i Grønland. Ilulissat og Qaqortoq har været med siden 2010 og fra årsskiftet 2017/18 kom Maniitsoq også til. I løbet af årene er der opbygget et tæt og meget konstruktivt samarbejde med lokale virksomheder, som åbner dørene for virksomhedsbesøg og praktikpladser.

 

Hvad får man ud af at være med?

Sapiik er et fritidstilbud, ikke skolegang. I Sapiik mødes de unge ugentligt med de lokale medarbejdere og frivillige. Gennem virksomhedsbesøg, besøg af rollemodeller og sociale aktiviteter arbejder de unge med og får sat ord på deres fremtidsdrømme. Fx forbereder de unge i Sapiik sig på at gå på efterskole i Danmark ved at få besøg af tidligere Sapiikdeltagere, som fortæller om det at være grønlandsk elev på efterskole i Danmark. Sapiik skaber også større selvtillid og et bedre sammenhold, hvilket smitter af på det faglige udbytte af skolen.

 

Eksempler på aktiviteter:

Hver Sapiikgruppe tager 8 gange i løbet af et år på besøg hos lokale virksomheder. Her får de unge mulighed for at få et bedre kendskab til de jobmuligheder, der er i deres hjemby. Derudover får de unge et kig ind bag facaden, og får talt med ansatte om deres vej gennem uddannelse og til job i virksomheden.

Deltagerne i Sapiik får også besøg af unge og voksne med forskellige professioner, og som fortæller om deres vej gennem uddannelse og karriere. Sapiik har haft besøg af kendte musikere, dansere, komikere, stewardesser, kokke, anstaltbetjente og mange andre. Endelig er Sapiik selvfølgelig også sociale aktiviteter, der både styrker den enkelte samt gruppen som helhed.

 

Hvad siger projektlederen?

“Ordet Sapiik betyder ‘mod’. I Sapiik hjælper vi de unge til at være modige, til at fortælle om deres drømme for fremtiden og ikke mindst planlægge den. Det er en fornøjelse at sidde med et ungt menneske, der er klar til at erobre verden”, siger projektleder Lis Anker Petersen.

 

Hvem støtter projektet?

Sapiik bliver generøst støttet af Dansk Tennis Fond, Ole Kirk’s Fond, Erik Thunes Legat og Hurtigruten Foundation, samt Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke, Tips- og Lottomidler, pulje c og Qeqqata Kommunia.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt sekretariatsleder Julie Lynge på jl@fgb.dk, som også kan sætte dig i kontakt med vores lokale Sapiik-medarbejdere.

Se listen over lokale Sapiik-medarbejdere på vores medarbejderside.