08.09.17

Fokus på de nye grønlandske fortællinger

Under overskriften ‘Grønlandske nuancer’ slog kulturhuset Trekanten i Aalborg dørene op for en temadag onsdag den 23. august. Dagens fokus var, hvordan vi får mange flere, forskelligartede fortællinger frem - også om alle de grønlandske succeser.

Salen summede og var stuvende fuld, da kulturhuset Trekanten i det østlige Aalborg bød velkommen til temadagen ‘Grønlandske nuancer’. For hvad stiller vi egentlig op med de til tider negative forforståelser, som også den mest succesfulde grønlænder kan blive mødt af? Og hvordan får vi flere billeder og historier frem om alle de spændende og nyskabende projekter, skabt af grønlændere i Danmark og i Grønland? De overordnede spørgsmål blev belyst fra mange sider dagen igennem.

Temadagen blev skudt behørigt i gang med en velkomsttale fra folketingsmedlem for IA Aaja Chemnitz Larsen, mens kulturhusets leder Michael Mansdotter stod for at præsentere dagens oplægsholdere. Vi nåede langt omkring: Laila Jensen og Karolina Jensen fra Kofoeds Skole og Aalborg Kommune holdt oplæg om, hvad det egentlig er, vi ser? For at sparke til tankerne fra start havde de to valgt at vise Foreningen Grønlandske Børns film om fordomme.

Borgernes egne ord fra scenen

Fra Aarhus kom bl.a. lederen af byens Grønlandske Hus, Jørn Holbech  og fortalte om projektet Nukiga, som betyder ‘Min styrke’. Projektet fokuserer på både iværksætteri og kultur – og som en del af kulturen på grønlandsk gastronomi. Fra Aalborg Teater kom Jens Christian Led og fortalte om arbejdet med teatrets såkaldte ‘borgerscene’. Her er ingen skuespillere – i stedet fortæller virkelige mennesker om virkelige erfaringer. Èn af Borgerscenens store successer var forestillingen ‘Kalaallit Aalborgimittut’; forestillingen havde undertitlen ‘Grønlændere i Aalborg’.

Eftermiddagen bød også på oplæg fra Mads Siegenfeldt fra det Det Grønlandske Hus i Aalborg, fra Miki Jensen fra succesbandet Small Time Giants, fra rådmand Tina French, på et smukt musikalsk indslag fra Poul Peter Lorentzen og på oplæg ved kulturminister Mette Bock.

 

Kulturminister Mette Bock understregede bl.a., at alle grønlændere jo er velkomne i Danmark, og at identitet og kulturel baggrund ikke handler om at vælge: “Er jeg dansk? Eller er jeg grønlandsk? Det kan give god mening at vælge både og”. Ministeren understregede også, at netop kunst og kultur er områder, hvor vi får kendskab til hinanden. Så helt konkret ville hun gerne invitere flere grønlandske billedkunstnere til at udstille på sit kontor.

 

Et imponerende hold af politikere debatterede behovet for nye fortællinger. Fra venstre ses rådmand Mai-Britt Iversen, kulturminister Mette Bock og folketingsmedlemmerne Flemming Møller Mortensen (S) og Aaja Chemnitz Larsen (IA). Desuden sad rådmand Tina French med.

 

Sidste programpunkter var to paneldebatter med deltagelse af minister, folketingsmedlem og siden også vores egne Nike Berthelsen og Jeppe Bülow m. fl. En god debat om, at vejene til forandringer er mange – og mangeartede.

“En god dag!”

“Det var en god dag, og vi var glade for at kunne deltage – for spørgsmålet om, hvad vi gør ved negative fordomme har vi i Foreningen Grønlandske Børn jo arbejdet med gennem nogle år. Jeg mener, at en vej frem er, at vi fremover giver endnu mere plads til de unge grønlænderes egne stemmer”, siger generalsekretær Puk Draiby.

 

Temadagen sluttede af med prøver på grønlandsk gastronomi. Der blev bl.a. serveret hummersupper med skibskiks og små pakker med røget torsk og kvan. Maden var tilberedt af unge grønlændere i samarbejde med en kok fra Aalborg Zoo.

 

Vil du følge med i arbejdet omkring ‘Grønlandske Nuancer‘?

Vil du følge med i projektet ‘Nugaki‘?