06.12.17

“Svært at sætte ord på den gejst, vi møder”

Foreningen Grønlandske Børn har netop afholdt Film & Workshop i både Maniitsoq og Sisimiut. I begge byer strømmede fagfolk til i et mere end imponerende omfang, både fra selve byen og fra bygderne omkring. “Vi møder en gejst over det grønlandsksprogede arbejdsredskab, en debativer og en lyst til at arbejde med filmenes spørgsmål, som det faktisk er svært at sætte ord på”, lyder det. Undervejs fik en spontan sang tårerne frem.

“Efter frokost kom vi ned til en fuld sal, som pludseligt brød ud i den smukkeste grønlandske flerstemmige sang om efterår og solens forsvinden. Imens sad vi og kiggede ud over fjelde og hav. Nu ved jeg godt, at I får svært ved at tro mig, men tårerne trillede ned af kinderne på både min kollega og mig.”

Den beretning dumpede ind i indbakken fra Maniitsoq i slutningen af november. Ordene er skrevet af Gunver C. Justesen, vores projektleder, som sammen med sin kollega, børnefaglig konsulent Helle Skriver Andersen, afholdt workshop for fagfolk på børneområdet netop i Maniitsoq. Den flerstemmige fællessang var ikke officiel del af programmet for dagen – men det smukkeste eksempel på følelsen af samhørighed og et nyt sammenhold om, at ingen børn rammes af omsorgssvigt. Og at alle hjælpes ad, hvis det alligevel sker.

Vi havde fuldt hus i både Maniitsoq og Sisimiut. Foto: FGB

Gunver C. Justesen fortsætter: “Endnu engang er det svært at sætte ord på den gejst, vi møder på disse workshops. Deltagerne diskuterer ivrigt og knokler på med spørgsmålene. Når vi bagefter spørger, hvornår de vil bruge filmen i deres arbejde, lyder svarene resolut: ‘På tirsdag kl. 13 til personalemøde’, ‘på onsdag, når kommunen holder lukket vil vi udnytte det og vise filmen for hele personalegruppen’, ‘vi vil både holde et arrangement for alle ansatte på skolen, derefter et møde for alle, der arbejder med børn og til sidst en fremvisning for alle; både forældre og bedsteforældre’. Vi oplever især, at fagfolk fra bygderne er meget hurtige til at tage filmene i brug.”

En ekstra snak om bord

Workshoppen blev afholdt i Maniitsoq på hotellet med et rekordstort antal deltagere, byens størrelse taget i betragtning. Omkring 60 personer deltog. Kun i Nuuk har vi samlet flere, omkring 90 deltagere. Deltagere kom både fra byen og og fra de to nærliggende bygder Atammik og Kangaamiut. Så vores medarbejdere hentede deltagerne fra Kangaamiut dagen før workshoppen og sejlede med deltagerne fra Atammik hjem efter workshoppen.

 

“På vejen ud til Atammik havde vi en fantastisk mulighed for at tale om, hvordan workshoppen havde været, om hvordan livet i Atammik er og så videre. Og på vej tilbage til Maniitsoq kunne vi opleve lidt af hverdagens udfordringer, da vi sejlede i kulsort mørke, mens båden blev kastet rundt mellem de store bølger”, lyder det fra Gunver C. Justesen.

 

Sejlturene til og fra bygderne giver en særlig mulighed for at tale om børnenes liv. Foto: Foreningen Grønlandske Børn

Fra Maniitsoq fortsatte filmturnéen til Sisimiut, hvor deltagelsen også var større og mere aktiv end vi på nogen måde kunne forvente.

 

Kommunaldirektøren bød velkommen

“Også i Sisimiut var antallet af tilmeldinger strømmet ind – også efter deadline; vi nåede op på 64 tilmeldte. Det er selvfølgelig dejligt, selv om vi fik travlt med at organisere transport, navneskilte og så videre. De sidste tilmeldinger kom fra kommunalbestyrelsen, som vi tilfældigt var faldet i snak med, da vi var strandet i lufthavnen i Maniitsoq. Det betød, at kommunaldirektøren bød velkommen til workshoppen. Hun holdt en rigtig fin tale om vigtigheden af tæt samarbejde mellem de grønlandske kommuner og organisationer”, fortæller Gunver C. Justesen, som også er taknemmelig for alle de gode og konkrete forslag folk havde til, hvordan vores film om omsorgssvigt og godt forældreskab skal blive udbredt og komme til nytte.

 

Et tæt samarbejde med kommunen i planlægningen af workshoppen betyder desuden, at kommunen selv har lavet fine facebookopslag om workshoppen og bringer bidder af vores film om forældreskab. Også kommunens webside har en flot dækning af workshoppen, den kan man læse her.