25.06.20

Sommerferien er reddet: Grønlandske børn og familier skal på sommerlejr

Efter adskillige måneder uden at have mulighed for at samles på grund af Corona, er der nu udsigt til en sommer, hvor grønlandske børn og familier igen kan være sammen. Forsamlingsforbuddet hæves henover sommeren, og det betyder, at sommerferien er reddet for mange grønlandske børn og familier.

I den første uge i sommerferien går turen til Sønderjylland. Et samarbejde med Dansk Folkehjælp betyder, at 15 grønlandske familier fra hele landet kan holde ferie på Feriecenter Løjt. Med swimmingpool på stedet og med 250 meter til stranden skal børnene huske badetøjet. Men der er også planlagt fodboldturneringer, beachvolley, bordtennis, masser af tid på hoppeborgen og kaffemik. Familierne kommer hovedsageligt fra mødre-og familiegrupperne i Grønlandske Børn, en indsats som har til formål at give de mindste børn en god start på livet og forældrene et netværk og nogle gode redskaber i rollen som forældre.

”Drengene bliver helt vilde”

En af dem, der skal afsted er Erna Angubesen. Erna bor i Århus sammen med sine to drenge, Suiaq på 7 og Minik på 4. Erna flyttede fra Ilulissat til Aarhus for seks år siden, og har været en del af mødregruppen og Grønlandske Børn i Aarhus de sidste fem år. Erna har blandt andet fået et netværk og en bedste veninde gennem mødet med de andre i mødre-og familiegruppen, og den første uge i sommerferien kan hun tage drengene med på sommerlejr sammen med andre familier fra mødre- og familiegrupperne i Grønlandske Børn: ”Jeg glæder mig helt vildt. Det er første gang vi skal på ferie sammen som familie. Jeg har boet i Danmark i seks år, og jeg har ikke haft mulighed for at tage drengene med på ferie i den tid. Når man er på kontanthjælp, er budgettet bare stramt, så det har ikke været en mulighed. At kunne give drengene den oplevelse betyder meget”, siger Erna, som forestiller sig, at drengene bliver helt vilde, når de finder ud af, hvad de skal i sommerferien. ”Jeg har ikke sagt det til dem endnu, for de bliver simpelthen så spændte, at de vil have svært ved at vente. De har jo ikke prøvet noget lignende før, så jeg glæder mig meget til at kunne fortælle dem det. Nu kan de også komme tilbage efter sommerferien og fortælle de andre børn om alt dét, de har oplevet. Det gør mig glad”, siger Erna.

“Når drengene kommer tilbage fra ferie, kan de også fortælle deres kammerater om alt det, de har oplevet. Det gør mig glad”, fortæller Erna.

Mere sommerferie i vente

Også i den anden uge i sommerferien drager grønlandske børn afsted på sommerlejr. 30 børn i alderen 8-12 år lader forældrene blive hjemme og holder en uges sommerferie på Fuglsøcentret i Nationalparken Mols Bjerge. Børnene kommer fra forskellige indsatser i Grønlandske Børn og 15 ansatte og frivillige er klar til at give børnene masser af gode oplevelser. Sommerlejren er et samarbejde med Dansk Folkehjælp.

Ud over de to sommerlejre i uge 27 og 28 skal fem grønlandske familier i Aalborg afsted på campingferie til Frederikshavn. Arbejdsmarkedets Feriefond står sammen med Alabu Boligforening i Aalborg bag ferieinitiativet og Grønlandske Børn har været koordinerende led for de grønlandske familier i Aalborg.