24.09.21

Positive spor i Kullorsuaq

I løbet af sommeren har Grønlandske Børn i samarbejde med lokale samarbejdspartnere afholdt to sommercamps i Grønland. Kuluk var frivillig campleder på Camp Kulloq i Kullorsuaq: ”På kort tid opstod et stærkt fællesskab”, fortæller hun.

Noget af det, der står tilbage hos Kuluk fra Camp Kulloq er den åbne modtagelse og det fællesskab, der opstod i Kullorsuaq. ”Det gjorde et kæmpe indtryk på mig”, siger Kuluk, der tilbage i Nuuk er i fuld gang med forberedelserne til Nuuk Nordisk Kulturfestival, der løber af stablen i Nuuk fra den 28. – 31. oktober. Kuluk hedder Helms til efternavn, er 31 år, bor i Nuuk, uddannet skuespiller – og så var hun frivillig campleder på Camp Kulloq, en af de to camps Grønlandske Børn afviklede i samarbejde med lokale samarbejdspartnere.

Kuluk har taget noget af sin uddannelse i London og har blandt andet brugt sine sprogkundskaber til at undervise børn og unge i engelsk, og det var da også lysten til at gøre noget for børn og unge, der fik Kuluk til at sende en uopfordret ansøgning til Grønlandske Børn.

En kæmpe oplevelse

”Jeg tror, det var det fælles store ønske om at ville skabe sjove oplevelser for børn og unge, der skabte det stærke fællesskab, jeg oplevede i Kullorsuaq”, siger Kuluk. ”I hvert fald blev vi mødt med en overvældende åbenhed og imødekommenhed fra de frivillige i Kullorsuaq. De kastede simpelthen alle kræfter ind i at lave camp Kulloq. Det var meget motiverende og stærkt at være en del af”, siger Kuluk.

En del af svaret, mener Kuluk skal findes i den grønlandske folkesjæl: ”Den grønlandske kultur er meget kollektivistisk. Det er et grundvilkår, at man deler med hinanden, og man hjælper hinanden, og der er en stor naturlighed i at bidrage til fællesskabet. Det mærkede jeg i høj grad i Kullorsuaq”, siger Kuluk som mener, at campen satte positive spor. ”Desværre måtte vi jo afslutte campen før tid på grund af corona, og vi ville selvfølgelig gerne have været der i de fulde to uger, der var planlagt. Men mange af de aktiviteter, vi lavede med børnene og de unge, tog de tydeligvis til sig, de var meget åbne og nysgerrige på alt, hvad vi kom med”, fortæller Kuluk og fortsætter: ”Fx underviste jeg i alaskansk Yupik dans, og i dagene efter gjorde det mig rigtig stolt at se, hvordan de selv gik i gang med at øve trinene og bevægelserne. Jeg er sikker på, at campen satte gode vigtige spor i børnene og de unge fra Kullorsuaq”.

Kullorsuaq ligger i Vestgrønland og har ca. 453 indbyggere. Kullorsuaq er den nordligste af bygderne i Upernavik. I den isfri tid (juli – oktober) kommer der forsyninger med skib hver anden uge. Hele året er der helikopterforbindelse tre gange om ugen, der dog ofte er udfordret af både vejr og mørke. Bygden lever i høj grad af fiskeri og fangst. Skolen har 80 elever fra 1. til 10. klasse.

Camp Kulloq var planlagt til at foregå 13. juli-1. august, men på grund af Corona måtte campen lukke ned en uge før tid. Camp Kulloq blev afviklet i samarbejde med og med støtte fra en lang række aktører, herunder Avannaata Kommunia, Nunafonden, Tips og Lotto Pulje C, Inuuneritta Puljen og Den Grønlandske Fond.

Udover Camp Kulloq afholdt Grønlandske Børn også en sommercamp i Qeqertarsuaq, som ligger på sydkysten af øen Disko i Kommune Qeqertalik i Vestgrønland.