19.01.21

Ny Najorti-koordinator: Line kæmper for børns rettigheder

Som ny Najorti-koordinator i Nuuk har Line Thomsen et ønske om at fremme børns rettigheder. ”Børn skal vide, at de kan få hjælp, og de skal vide, hvor hjælpen findes”.

Børn der bliver en del af en socialsag, står meget alene. Det ved Line alt om, for i sit tidligere arbejde for politiet har hun haft adskillige samtaler med børn, der har været udsat for seksuelle overgreb og omsorgssvigt. ”Oplevelsen af ikke at kunne gøre nok for de børn er ikke til at komme udenom”, siger Line Thomsen, der glæder sig over, at hun i Najorti har nogle andre handlemuligheder.

”I Najorti er vi på barnets side, og vores fornemmeste opgave er at skabe tryghed og tydelighed for barnet. Vi er bindeled mellem barnet og andre myndigheder, og vi kan holde barnet i hånden hele vejen. Den del af arbejdet giver rigtigt meget mening”.

”Jeg er typen, der kører i femte gear hele tiden og er en passioneret fortaler for børns rettigheder. Med jobbet som najorti-koordinator fornemmer jeg, at jeg har en unik mulighed for at skubbe forholdene for udsatte børn i en god retning. Det motiverer mig meget”, siger Line.

En samtale med et barn kræver ro og nærvær

”Selvom jeg kun har haft jobbet i fem dage, fornemmer jeg, at vi i Najorti har tid til at give børnene en god rådgivning, og tid er en vigtig faktor for at skabe tryghed. Samtaler med et barn i krise kræver ro og nærvær. En samtale med et barn kan ikke jappes igennem.”, siger Line, som udover at sørge for, at børn får adgang til en najorti, også kommer til at være i tæt kontakt med myndigheder som sagsbehandlere og politi. ”Jeg glæder mig også til at komme i gang med den del af arbejdet. Smidige arbejdsgange og samarbejde med myndighederne er af stor betydning. Vi kan gøre meget i Najorti, men vi kan ikke gøre det alene”, slutter Line.

Fakta: I Grønland er ca. 700 børn og unge anbragt uden for hjemmet. Mange af børnene kender ikke deres rettigheder, de kender ikke deres handleplan, de forstår ikke, hvorfor de er fjernet fra hjemmet, og de er aldrig blevet inddraget i deres sagsforløb. Najorti er et redskab til at sikre, at de allermest udsatte børn i Grønland bliver inddraget og hørt i deres egen socialsag.

Læs mere om Najorti her

Najorti støttes af Departementet for Sociale Anliggenhttps og Justitsvæsen, Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold, samt Nunafonden og Foreningen Østifterne.