23.10.19

”Jeg har fået nemmere ved at kigge folk i øjnene”.

Der bliver uddelt high-fives og krammere, da unge fra Foreningen Grønlandske Børn fra hele landet mødes på Københavns Hovedbanegård. Anledningen er det forestående Ungdommens Folkemøde i Valbyparken, hvor de unge deltager, blandt andet for at invitere andre danske unge til et ligeværdigt møde, hvor sociale kategorier og etnicitet ikke betyder noget.

Titken, Jakob og Nukaaka fra Foreningen Grønlandske Børn har alle meldt sig til at deltage i programmet på Ungdommens Folkemøde. Fredag eftermiddag er det tid til at gøre status over et par dage med masser af aktivitet. Det har været godt at gense hinanden og bare være sammen, men det har også været sjovt at deltage i de planlagte aktiviteter. Specielt ”stirre-konkurrencen” var interessant. ”Det brød virkelig med ens grænser”, fortæller Jakob på 16 fra Esbjerg om oplevelsen af at sidde over for et andet ungt menneske og kigge vedkommende i øjnene. Nukaaka på 15 fra Esbjerg er enig: ”Det var lidt grænseoverskridende, men det var også interessant. Det var som om, man så personen indeni i stedet for udenpå”.

Titken (i midten): ”Jeg tror fremover, at jeg vil have nemmere ved at kigge folk i øjnene”.

Mennesket er inden bag ved

Inspirationen til øvelsen kommer fra den serbiske performancekunstner Marina Abramovic. Forskelle mellem mennesker fylder meget i samfundsdebatten. Hudfarve, etnicitet og religiøsitet bliver ofte fremhævet, når mennesker beskrives. Det er en måde at inddele og ordne verden på, men bagsiden er, at det skaber et ”vi og de andre”, og at billedet af de andre kan være unuanceret eller ligefrem fordomsfuldt. Øvelsen hvor fremmede mennesker sidder over for hinanden og kigger hinanden i øjnene har til hensigt at skrælle de sociale kategorier af og kigge bag om det, øjnene lige får øje på.

Titken er 18 år og er fra Aalborg: ”Det er jo ikke lige hver dag, man bliver sat i den situation”, siger han. Men efter den første akavethed har lagt sig, så sker der noget. Titken uddyber: ”Faktisk opstår der efter et stykke tid en form for tryghed. Man sidder der over for hinanden og er ligesom bare enige om, at man ikke siger noget. Faktisk tror jeg, at man møder lige så meget sig selv som det andet menneske”.

”Free your mind” er en øvelse inspireret af den serbiske performancekunstner Marina Abramovic. De unge, der deltog i øvelsen, skulle efterfølgende skrive, hvad de så i øjnene på den anden.

Jeg følte mig tryg

En af de besøgende på Ungdommens Folkemøde, som valgte at gå ind i Grønlandske Børns telt for at se et andet ungt menneske i øjnene er Susan på 16 år. For hende var mødet med det andet menneske en stærk oplevelse. ”Jeg synes ikke, jeg kunne læse så meget i hendes øjne, men hun smilede, og jeg følte mig tryg. Normalt er jeg en meget usikker person, så det var på en måde lidt mærkeligt og også intenst. Jeg tænkte på mange ting i mit eget liv, både gode og dårlige ting”.

 

Susan valgte at deltage i øvelsen: ”Normalt er jeg en meget usikker person, så det var på en måde lidt mærkeligt og også intenst”.

At være med til at møde andre mennesker på den måde handler også om at prøve sine egne grænser af. Titken havde da også tanker om at, det måske ikke var noget for ham. ”Sidste år til Ungdommens Folkemøde sagde jeg nej til at være med. Men i år ville jeg gerne. Jeg tror, jeg var klar til at prøve mine egne grænser lidt af. Og jeg troede jo også, at det ville være pisse akavet, men det var det egentlig ikke. Jeg tror fremover, at jeg vil have nemmere ved at kigge folk i øjnene”.

 

Foreningen Grønlandske Børns aktiviteter til Ungdommens Folkemøde er blandt andet sponsoreret af Smukfonden.