28.08.18

ES-camp forbereder grønlandske elever på efterskolelivet i Danmark

Hvordan bruger jeg et rejsekort? Skal jeg samtale, når vi spiser? Og hvilke forventninger har jeg egentlig selv til mit efterskoleophold? Det var bare nogle af temaerne på ES-campen, som Selvstyret sammen med Foreningen Grønlandske Børn arrangerede for 130 grønlandske unge, som i august begynder på efterskole i Danmark.

Der er meget, man skal have tjek på, når man som grønlandsk ung rykker teltpælene 3.500 km – fra Grønland til Danmark for at starte på efterskole. “At følge en rejseplan og skifte til det rigtige tog er ting, som efterskolerne regner med, at eleverne har styr på. Men det er ikke nogen selvfølgelighed, når man kommer fra Grønland, hvor den offentlige transport er helt anderledes end den danske, ” fortæller projektleder i Foreningen Grønlandske Børn Nathasja Preus, der var med på ES-camp. Og så er der alle de kulturelle forskelle. “Det er en kæmpe mundfuld og begynde på en dansk efterskole, og alt er nyt og anderledes, og grønlændere og danskere gør tingene på forskellige måder. På ES-camp har vi mulighed for at forberede de unge lidt og på den måde give dem et forspring, så de forhåbentlig kan starte på efterskolen med et større mentalt overskud”.

 

Der er brug for et break

ES-campen er ikke det eneste tilbud til de grønlandske elever, der ønsker at komme godt fra start og gennemføre et efterskoleophold. Foreningen Grønlandske Børns projekt ‘Allu’ er et netværk for de grønlandske efterskoleelever gennem hele skoleåret. Nathasja fortæller: “Vi ved, at det kræver noget ekstra af de grønlandske elever at gennemføre et efterskoleophold, så “Allu” tilbyder de grønlandske unge et break fra hverdagslivet på efterskolen og et fællesskab med weekendture, hvor der er plads til være sig selv, grine en masse og samle overskud til at få det bedste ud af efterskolelivet i Danmark”.

Støtte til de unge

Især for de elever, som er eneste grønlænder, eller én af de eneste, på en efterskoleårgang, har det vist sig at være en kæmpe støtte at deltage i ‘Allu’. “Det har stor betydning at kunne dele, hvordan det er at være på efterskole i Danmark med andre unge i samme situation. Og så gør de frivillige voksne, der er med på weekendlejren, et meget stort arbejde gennem samtaler og støtte til konkrete problemer, de unge kan have”, slutter Nathasja.

‘ES’ er forkortelse for ‘efterskole’

ES-campen forgik fra 6. – 10. august på Rejsby Europæiske Efterskole i Skærbæk i Sønderjylland.