19.10.20

”Det er naturligt for mig at give noget tilbage”

Chris Paton med forfatternavnet Christoffer Petersen lever af at skrive romaner og noveller, bøger som han selv udgiver via Amazon. Størstedelen af hans bøger foregår i Grønland og har grønlandske hovedpersoner. En del of overskuddet, har han valgt, skal gå til Grønlandske Børns arbejde.
Chris Paton var i Grønland mellem 2006 og 2013. Han boede hhv. i Uummannaq, Qaanaaq og Nuuk.

Chris Paton beskriver beslutningen om at donere en del af af bøgernes overskud til Grønlandske Børn, som en måde at give noget tilbage. Chris fortæller: ” I syv år arbejdede jeg som lærer i Grønland, og de mennesker, jeg mødte, og ikke mindst deres styrke, er en stor inspiration for de bøger, jeg skriver i dag. På den måde føles det naturligt at give noget tilbage, ikke mindst til børnene”, siger Chris Paton, der hos børnene mødte en særlig kampgejst og en livskraft, han ikke havde mødt i samme grad hverken i Danmark eller i England, hvor han stammer fra. Chris fortæller:

Jeg mødte en jernvilje

”I min tid som lærer fløj jeg blandt andet rundt og var censor og mødte børn, der levede i bosteder, hvor engelsk mere eller mindre var noget, de havde lært sig selv. Det er børn og unge, som på trods af forskellige vilkår, kæmper for at klare sig og for at få en uddannelse. Det er ikke altid, at de børn har adgang til kvalificerede lærere, så de trækker på nogle ressourcer og en jernvilje til at klare sig. Det gjorde et stort indtryk”, fortæller Chris, der som lærer mødte børn, der levede gode, sunde liv, men også børn der havde det svært. Chris fortæller: ”I Uummannaq var jeg i kraft af min stilling som lærer og afdelingsleder for specialundervisning også en del af et forebyggelsesudvalg, hvor kommunens psykologer, sygeplejersker, politi og socialrådgivere, havde fokus på de mest udsatte børn og familier. ”For der er er bestemt også børn og familier, der ikke trives, siger Chris, der dog godt kan blive lidt træt af tendensen til at fortælle en meget ensidig side af Grønland:

Siden 2017 har Chris Paton har skrevet 12 romaner og 28 noveller, der udspiller sig i Grønland.

Interesse for Grønland

”Jeg er træt af fordomme og stereotyper og fortællinger om grønlændere, som nogle der drikker for meget eller bor i igloer”, siger Chris, hvis bøger trækker på nogle helt andre fortællinger: ”Mine karakterer er inspireret af rigtige, moderne mennesker, jeg mødte i min tid i Grønland; stærke mennesker med masser af historier og med ressourcer til at udrette vigtige ting i deres egne liv og påvirke andre positivt”. Og det er historier, der vækker interessen ude i verden. De fleste af Chris Patons bøger bliver solgt i USA, og her er der mennesker, som knap har hørt om Grønland, som bliver nysgerrige på landet og som eksempelvis vælger at besøge landet som turist. Chris Paton fortæller: ”Jeg har i snart tre år levet af at sælge mine bøger, og dem der er størst interesse for er dem, der udspiller sig i Grønland. Hvis jeg med salget af mine bøger kan bidrage til at formidle nogle andre og mere tidssvarende billeder af Grønland, så synes jeg, det er det hele værd”.

Indtægterne fra bogen “The Heart that was a Wild Garden” går ubeskåret til Grønlandske Børn.

 

Se mere om Christoffer Petersens forfatterskab på www.christoffer-petersen.com