13.12.18

Det er en god ting at komme fra Grønland

Paula er ansat i Sisi, en indsats for anbragte grønlandske børn i Aalborg. I forbindelse med modtagelsen af Kronprinsparrets Sociale Pris 2018 blev Paula inviteret til at snakke med Kronprinsessen om at være barn i foreningen og om at være grønlænder og vokse op i Danmark.

Paulas kalender har, den seneste tid, været særlig travl. Der har nemlig været bud efter Paula, efter at det stod klart, at Foreningen Grønlandske Børn skulle modtage Kronprinsparrets Sociale Pris 2018.

Udover at snakke med journalister og stille op til interviews, deltog Paula også i det indslag, som DR producerede i forbindelse med prisoverrækkelsen. Her skulle Paula, sammen med andre unge i foreningen, mødes med Kronprinsessen og fortælle om, hvordan det er at være barn i Foreningen Grønlandske Børn, og hvad det betyder at være en del af det støttende netværk, foreningen tilbyder. For Paulas vej ind i Foreningen Grønlandske Børn gik gennem den indsats, der dengang Paula var 12 år hed ’Et godt liv i Danmark’.

Jeg var god nok

”Det var en stor gave for mig at komme ind i Foreningen Grønlandske Børn. Her fik jeg tid til at blomstre som den person, jeg var. Det gav mig troen på, at jeg var god nok. Det var en vigtig følelse for mig. At jeg nu som ansat kan give noget tilbage til børn, der har det ligesom jeg havde det dengang, det er bare stort”, siger Paula.

Foreningen Grønlandske Børn har spillet en helt særlig rolle for Paula. Først som barn i foreningen, senere som frivillig og nu som ansat. “Det er vigtigt for mig at give noget tilbage”.

Om mødet med Kronprinsessen siger Paula: ”Det var helt vildt. Først var jeg lidt nervøs, men det forsvandt hurtigt, fordi hun var så rolig og rummelig og fik os alle sammen til at slappe af”. Da snakken faldt på at føle sig anderledes, havde Kronprinsessen en særlig forståelse. ”Jeg tror, at Kronprinsessen kunne sætte sig ind i, hvad det vil sige at føle sig fremmed og anderledes i det land, hvor man bor”, siger Paula.

En af de ting som både overraskede og forfærdede Kronprinsessen var at høre om de fordomme, man som ung grønlænder i Danmark, skal forsvare sig imod.

Fordommene gjorde indtryk

“Det var tydeligt, at det gjorde indtryk, da vi fortalte, at man som grønlænder ofte bliver mødt som om, man har et alkoholproblem. Og fordommene risikerer at blive til virkelighed”, siger Paula og forklarer: “Hvis man år efter år skal lægge ører til fordommene, så kan det være svært at tro på for grønlandske børn, at de kan blive til andet end dem, der drikker”.

Noget af det Paula personligt tog med sig fra mødet med Kronprinsessen, var opfordringen til at være stolt af sin baggrund: “Det er en god ting at komme fra Grønland”, var Kronprinsessens ord. Det er præcis noget af det, jeg forsøger at give videre til de børn og unge, som jeg møder i Foreningen Grønlandske Børn: ”Vi skal rette ryggen og være stolte og huske på, at man selvfølgelig som grønlandsk barn sagtens kan få et liv, der ikke ender med at bekræfte fordommene – det er et meget vigtigt budskab til alle grønlandske børn i Danmark”.