01.05.18

Debatindlæg: “Fortsæt det gode arbejde for Grønlands børn”

Af sekretariatsleder Nike Berthelsen og generalsekretær Puk Draiby, Foreningen Grønlandske Børn

Valget i Grønland er vel overstået. Tillykke til alle, både nye og erfarne medlemmer af Inatsisartut!

I Foreningen Grønlandske Børn glæder vi os over, at bedre vilkår for vores børn også var med i valgkampen. I vores optik er det det vigtigste tema: Taber vi børnene på gulvet, taber vi vores fremtid.

 

‘Der er altid håb’, lyder et motto fra vores bestyrelsesformand, Kirsten Bitsch. Vi er enige, der er altid håb. Og i disse år også mere at have håbet i. For der er sket meget godt i forhold til landets børn de seneste par år. Vi har en dygtig børnetalsmand og børnerettighedsinstitution, vi har fået ny børnelov, Inatsisartutlov nr. 20 af 26. juni 2017 om støtte til børn, som lægger et mere helhedsorienteret perspektiv på støtten til børn og unge, og som også vægter, at børn inddrages og høres, blandt andet gennem  barnets ret til en bisidder i anbringelsessager – og så oplever vi et større sammenhold mellem myndigheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner omkring det centrale: At alle børn får en tryg opvækst, samtidig med at langt flere unge har både livsmodet og de praktiske muligheder for at tage en god uddannelse og skabe et godt liv.

 

Under valgkampen deltog vi blandt andet i et børnevælgermøde i Qassi fredag den 20. april. Det var meget opløftende at høre de gode og velovervejede spørgsmål børnene stillede til politikerne. Børnene spurgte blandt andet, hvad politikerne vil gøre ved de mange vikartimer på skolerne, om man vil spare på uddannelsesområdet, fx nybyggeri og renovering af skoler, hvis man vil bygge nye lufthavne og hvordan man vil opnå selvstændighed, når der er så mange unge, der ikke får en uddannelse. Spørgsmålene viste, at børnene er optagede af vores lands fremtid, og det i sig selv giver håb. Herfra skal lyde en opfordring til at tage børnenes spørgsmål alvorligt og i den kommende regeringsperiode arbejde for, at børnene ikke stiller de samme spørgsmål til næste valgkamp.

 

At mange udfordringer består endnu, det behøver vi ikke gentage her, det ved I. For mange børn får ikke den omsorg, de har brug for og krav på.

 

Endnu engang tillykke, nu kan det egentlige arbejde komme i gang igen. Ikke med ord og taler, men med handling og praksis. Det fortjener landets børn og landets fremtid. Det vil vi kæmpe for i Foreningen Grønlandske Børn, og gerne sammen med jer.

 

Foto: FGB

Vores generalsekretær Puk Draiby og vores sekretariatschef Nike Berthelsen sender en hilsen til de nyvalgte i Grønland.