12.11.19

Børn i Avannaata Kommunia får adgang til bisidning

Ny samarbejdsaftale mellem Avannaata Kommunia og Foreningen Grønlandske Børn skal holde hånden under mest sårbare børn i Avannaata Kommunia.

En samarbejdsaftale mellem Foreningen Grønlandske Børn og Avannaata Kommunia er underskrevet. Avannaata Kommunia og Foreningen Grønlandske Børn indgår hermed en tre-årig aftale, der skal sikre, at børn i kommunen kan få tildelt en børnebisidder, der kan bistå dem, hvis de er en del af en socialsag. Aftalen blev godkendt af Socialudvalget i Avannaata Kommunia og betyder blandt andet, at kommunen forpligter sig økonomisk til at støtte bisidderordningen Najorti.

Vigtigt for børnene

Norma Kristensen, fungerende direktør for Familieområdet, Forvaltningen for Familieområdet, Avannaata Kommunia, siger:  ”Det er en vigtig aftale, vi har indgået med Foreningen Grønlandske Børn og en aftale, der har stor betydning for kommunens børn. De beslutninger, der træffes i en børnesocialsag, har stor indflydelse på børnenes liv og hverdag, så selvfølgelig skal de inddrages, og det sikrer vi med Najorti.”

Også sekretariatsleder i Foreningen Grønlandske Børn, Nike Berthelsen er meget tilfreds med aftalen:

”Udover at vi med Najorti sikrer, at vi lever op til børnekonventionens bestemmelser, så handler Najorti om at skabe tryghed for børnene og om at insistere på, at ingen beslutninger må foregå over hovedet på dem. Og så handler det også om at skabe en effektiv og kvalificeret sagsgang”. Det får børn i Avannaata Kommunia nu gavn af. Men det er ikke kun børnene, der har gavn af Najorti. Nike Berthelsen fortæller:

Najorti letter sagsbehandlernes arbejde

”En børnebisidder hjælper barnet gennem en sagsbehandling med øje for barnets ønsker og behov. Men også sagsbehandleren har gavn af Najorti. Det er fx bisidderne, der tager indledende og afsluttende møder med børnene før og efter møderne med kommunen. Najorti sparer således sagsbehandlerne for mange timers arbejde og ofte mislykkede forsøg på at etablere en tilfredsstillende kontakt til barnet. Ofte er det en meget krævende opgave overhovedet at få barnet til at møde op, så de samtaler børnebisidderne har med børnene, og den tillid bisidderen får etableret med barnet, er afgørende for en tilfredsstillende og effektiv sagsbehandling”.

Avannaata Kommunia er den tredje kommune i Grønland, der indgår aftale med Foreningen Grønlandske Børn om at tilbyde børnebisiddere til børn i socialsager og derved imødekommer Inatsisartutlov om støtte til børn. Også Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunia har indgået samarbejdsaftaler med Foreningen Grønlandske Børn. Nike Berthelsen, sekretariatsleder fra Foreningen Grønlandske Børn ser frem til at lave aftaler med alle grønlandske kommuner: ”Vores mål er jo, at alle børn i Grønland skal have adgang til bisidning. Med aftalen med Avannaata Kommunia, er vi godt på vej”, siger Nike Berthelsen.