22.09.21

Berna er frivillig i Café Nuan

Café Nuan har slået dørene op i Randers. Caféen er et samlingssted for børnefamilier med tilknytning til Grønland – og så er den drevet af frivillige kræfter. Berna er en af dem.

Berna er 36 år gammel og bor lidt uden for Randers med sin kæreste og deres to drenge på seks og ni. Sammen med tre andre frivillige har hun valgt at bruge fire timer hver anden måned for at skabe rammerne for et fællesskab for grønlandske børnefamilier i Randers. Drømmen er at skabe et sted, hvor der er rart og hyggeligt at være, og hvor man kan tilbringe tid sammen som familie.

”Jeg tror, det er vigtigt at skabe fællesskaber for grønlandske familier. Mange mister tilknytning til det grønlandske, og det er forbundet med et savn. I Café Nuan kan man komme ned og være sammen med ligesindede og høre lidt af det grønlandske sprog og bare hygge sig og være sammen med sine børn på en rar måde, og så kan man få hjælp til noget af det, der kan spænde ben i det danske samfund, eksempelvis e-boks eller NemID. Der er ingen af os, der er socialrådgivere, men vi vil hjælpe, hvor vi kan og ellers henvise til andre, der har ekspertisen, hvis der er behov”, siger Berna.

Savnet til Grønland

Berna kender selv til det med at savne det grønlandske. Berna er halvt grønlænder og er vokset op i Grønland og flyttede til Danmark, da hun var ti år. ”Jeg tror, at det gælder for mange, der som mig er vokset op i Grønland, at man kommer til at savne det grønlandske, og det var da også savnet der for mig gjorde, at jeg havde lyst til at give noget tilbage til Grønland. Dét og så at jeg var et sted i mit liv, hvor jeg havde tid og overskud”. Berna var på barsel tilbage i 2015 med sit andet barn og troede egentligt, at hun ville være frivillig på nogle af de familieture, Grønlandske Børn tilbyder grønlandske børn og deres familier, men efter at have snakket med en medarbejder fra Grønlandske Børn kom hun frem til, at mødregruppen Anaanat var et oplagt sted at gøre en forskel. Med et lille barn kunne hun både som mor og frivillig nyde fællesskabet med de andre grønlandske kvinder og børn, tænkte Berna dengang.

”Jeg sagde ja med det samme”

Efter nogle gode år i Anaanat og derefter nogle år, hvor Berna havde travlt med familie- og arbejdsliv, blev hun ringet op en vinterdag i 2021 af en medarbejder fra Grønlandske Børn. Berna fortæller: ”Da jeg hørte om, at Grønlandske Børn ledte efter frivillige, der ville være med til at starte en café for grønlandske børnefamilier, var jeg ret hurtig til at sige ja. Jeg synes, det er et godt og vigtigt projekt. Udover at Café Nuan bidrager til at skabe gode forhold for grønlandske familier i Danmark, så giver det også mig personligt et frisk pust at fylde mit liv med noget, der glæder andre. Det giver mig både energi og overskud”.

Cafe Nuan holder til i Fritidscentret, Vestergade 15, 8900 Randers og er hver anden torsdag mellem 16-19. Ud over fællesspisning er der sjove aktiviteter for hele familien. Det er gratis at deltage. 

Så har du lyst til at give en frivillig hånd? Send os en mail på frivillig@fgb.dk med lidt info om, hvad du forestiller dig. Så vender vi tilbage til dig.