24.09.21

Åndehuller for grønlandske familier

”Familielejr skaber gode rammer for grønlandske familier i Danmark”. Ordene kommer fra Malene Bruun, som er børne- og familievejleder i Grønlandske Børn. ”En uge i sommerlandet, ture til stranden, udflugter i smukke omgivelser og måltider i fællesskab, giver familierne et åndehul og en mulighed for at dele gode oplevelser sammen”, siger hun.

Mere end 100 børn og voksne har i løbet af sommeren været afsted på sommerlejr med Grønlandske Børn. “Det er grønlandske forældre og børn fra hele Danmark”, fortæller børne- og familievejleder Malene Bruun. ”Mange grønlandske familier i Danmark har en presset hverdag. Pengene er ofte meget små og kan sætte hele familien under pres. Lige så værdifuld familien er, lige så meget en udfordring kan det være at få familielivet til at fungere, og her er familielejrene et vigtigt åndehul”, fortæller Malene og fortsætter:

På familierne præmisser

“Sommerlejrene er på familiernes præmisser. Vi er sammen om at få en god uge og finde på det, vi har lyst til at lave. Det er ferie, men der er også praktik og opgaver, vi deles om.  Og sådan er det jo også at være en familie, der er masser af praktik og koordinering og opgaver, der skal løses – men heldigvis er sommerlejren også et sted, hvor der er tid til bare at slappe af og hygge sig, og det er der brug for”, siger Malene.

“For mange familier er sommerlejrene et vigtigt lyspunkt i en presset hverdag”, siger børne- og familievejleder Malene Bruun.

En af dem, der kan genkende at en uge væk hjemmefra, tilfører familien noget helt særligt er Helga. Helga er vokset op i Maniitsoq og har boet ni år i Danmark. Helga var sammen med sine tre børn i Sønderjylland med Grønlandske Børn en uge i juli. ”Hvis ikke vi var kommet med på turen til Sønderjylland, havde vi set frem til at være hjemme hele sommeren”, fortæller Helga. ”På sommerlejren legede børnene, og de fik nye kammerater, og jeg fik slappet af på en måde, som jeg ikke kan derhjemme”.

I løbet sommerlejren er der masser af sjove lege og aktiviteter. Helga og en af hendes piger dyster mod de andre familier: Hvem bliver først til en mumie?

Konfliktniveauet faldt

Hjemme i Vejle bor Helga alene med de tre børn, og her kan diskussioner med børnene, især med den ældste godt fylde noget, men på sommerlejren skete der noget. Helga fortæller: ”Det er som om, især den ældste spejlede sig i de andre børn og trivedes rigtigt godt med de rammer, der var. Det var som om, han tænkte: Hvis de andre børn synes at det er ok, så synes jeg det også. Pludseligt skulle jeg ikke tage så mange diskussioner med ham”. At konfliktniveauet faldt mærkedes også efter, at de kom hjem: ”Jeg har fået en roligere og gladere dreng”, fortæller Helga, som håber, at familien kan komme afsted igen til næste år: ”Jeg håber meget, at vi kan komme med igen til næste sommer. Børnene snakker i hvert fald allerede om, at de glæder sig”, siger Helga.