IIinniartut – fordi en voksen mentor gør en forskel

Ilinniartut hedder vores mentorordning, hvor voksne én til én støtter en ung i at komme gennem sin uddannelse - som ofte foregår langt hjemmefra.

Kort fortalt:

“Én voksen hjælper én ung” kan projektet Ilinniartut koges ned til. Ilinniartut er vores mentorordning, som gør det muligt for unge, der netop er startet på en ungdomsuddannelse i Nuuk, at få kontakt til en voksen, som selv bor i byen – og som har tid og lyst til at lytte! Mentorerne hjælper især de unge godt igennem det første skoleår. 

 

Hvem kan være med?

Ilinniartut henvender sig unge, der netop er påbegyndt en ungdomsuddannelse. Pt. samarbejder vi med GU, den Gymnasiale Uddannelse og Niuernermik Ilinniarfik, handelsskolen i Nuuk.

 

Hvor kører projektet?

Mentorprojektet Iliniartut kører foreløbig kun i Nuuk.

 

Projektets historie:

Mentorprojektet Ilinniartut er vokset ud af vores projekt Sapiik for 10. klasses-elever. Vi kunne se, at der var behov for at støtte nogle af de unge i overgangen til en ny uddannelse og i den første tid på det nye uddannelsessted. Der er et stort frafald på ungdomsuddannelserne i Grønland, og et stort behov for en indsats for at mindske dette. Ilinniartut åbnede i Nuuk i 2014. 

 

Eksempler på aktiviteter:

Alle mentorforløbene er forskellige og er tilpasset mentee og mentor, og de ønsker og behov for støtte den unge mentee har. Nogle unge har brug for en mentor, som kan hjælpe med lektier eller andre faglige udfordringer, andre har mere brug for en voksen som vil lytte og tror på en , og andre igen har brug for støtte til at skabe stuktur i hverdagen. Nogle unge har brug for en mentor, der kan mødes med dem ofte fx ugentlig hjælp med det faglige. Og nogle unge har bare brug for at vide, at der en stabil og omsorgsfuld voksen, der kan støtte dem, hvis de skulle få behov for det.

 

Hvad får man ud af at være med?

Ordet “ilinniartut” betyder “de studerende”. I mentorordningen får unge, som har brug for støtte, tilknyttet en særlig udvalgt mentor til at bistå dem gennem den første tid på en ungdomsuddannelse, og som dermed hjælper dem til at gennenføre de første svære studieår. Og ligesom de unge mentees har forskellige behov er mentorer også forskellige. Som mentor gælder det derfor om at bruge sin personlighed og særlige evner i mødet med den unge mentee.

 

Hvad siger projektlederen?

“I Grønland er over halvdelen af unge mellem 16-18 år hverken  i uddannelse eller i beskæftigelse. Det er et alarmerende højt tal! At så få fortsætter i uddannelse er kritisk både for den unge selv, men også for det grønlandske samfund, der har brug for selvforsørgende borgere. Derfor har vi igangsat Ilinniartut – som med sin håndholdte indsats viser sig at være meget effektiv. De unge, som ofte er langt væk hjemmefra for tage en ungdomsuddannelse, har simpelthen brug for en voksen, der har lyst til at lytte – og som også tror på deres evner”, siger sekretariatsleder Nike Berthelsen.

 

Hvem støtter projektet?

GrønlandsBANKEN er hovedsponsor for Ilinniartut i Nuuk. Samtidig arbejder alle vores mentorer på frivillig basis; uden deres indsats, intet gavnligt projekt!

 

Hvis du vil vide mere?

Kontakt Foreningen Grønlandske Børns sekretariat i Nuuk og sekretariatsleder Nike Berthelsen, nb@fgb.dk  eller tlf +299 534370. Alle henvendelser fra erhvervsliv, potentielle mentorer og mentees er velkommen.